Zwanger sporten, zo doe je dat goed

Mijn zwangerschap

Zwanger sporten, zo doe je dat goed

Sporten tijdens de zwangerschap wordt aanbevolen, zolang het aangepast is.

Sporten of bewegen tijdens je zwangerschap kan zeker. Het wordt zelfs aanbevolen. Het heeft immers veel voordelen: je voorkomt lastige kwaaltjes als zware benen of constipatie en het bevordert je psychologisch welzijn én je herstel na de bevalling.

Het spreekt voor zich dat je best kiest voor aangepaste sporten. Vergeet even die activiteiten die een risico op stoten of vallen inhouden zoals fietsen, hardlopen, paardrijden, skiën, ploeg- of gevechtssporten, bergbeklimmen of diepzeeduiken,… Geef eerder voorkeur aan “zachte” sporten zoals wandelen, zwemmen of lichte gymnastiek en pas ook geleidelijk aan de intensiteit van je sporten aan. 

quote Kies voor “zachte” sporten en pas de intensiteit in de loop van de maanden aan.

Wanneer welke sport? 

Concreet moet je op een paar dingen specifiek letten als je tijdens de zwangerschap je sportactiviteiten wil voortzetten of hervatten. Praat eerst met je arts of gynaecoloog om er zeker van te zijn dat je geen medische contra-indicaties hebt. Kies dan een officieel aanbevolen activiteit: wandelen, zwemmen of lichte gymnastiek. Zo kan je, terwijl je de intensiteit in de loop van de maanden aanpast en dus vermindert, blijven wandelen en je hond uitlaten! Zwemmen is ook een ideale sport voor zwangere vrouwen, omdat het water de spanning verlicht die wordt veroorzaakt door het gewicht van het lichaam. Zachte gymnastiek of prenatale yoga (met specifieke houdingen en stretching) zijn ook geschikt, omdat ze buikcontracties vermijden.

Printen

Delen