Goed eten tijdens
mijn zwangerschap

Vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap: wat zijn de risico’s?

Vitamine D speelt een belangrijke rol voor onze gezondheid en in het bijzonder tijdens de zwangerschap: ze zorgt namelijk mee voor de goede ontwikkeling van je kindje en een succesvolle zwangerschap. Maar 74% van de Belgische zwangere vrouwen blijkt een te lage vitamine D-status te hebben. Wat is het belang en de rol van vitamine D, wat zijn de risico’s van een tekort en wat zijn de officiële aanbevelingen en voedingsadviezen?

Zoals heel wat voedingsstoffen is vitamine D essentieel voor het menselijk lichaam. Ze speelt een belangrijke rol voor de botstofwisseling en de calciumabsorptie. Ze zorgt voor een goede botstructuur en bevordert de mineralisatie van het skelet van je kindje.

Vitamine D speelt ook een rol bij het samentrekken van spieren, het immuunsysteem, de zenuwgeleiding, enz.

Vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap: wat zijn de risico’s voor je baby?

Het zijn je eigen vitamine D reserves die de reserves van je baby zullen voeden tijdens de zwangerschap. Maar 74% van de Belgische zwangere vrouwen heeft een te lage vitamine D-status (Vandevijvere 2012). Het is dus belangrijk voor je baby om voldoende reserves op te bouwen. Bij een tekort aan vitamine D loopt je baby immers risico op hypocalciëmie bij de geboorte, wat verschillende en niet erg specifieke verschijnselen kan veroorzaken: rusteloosheid, beven, stuiptrekkingen, verhoogde hartslag, apneu, enz.

Vitamine D wordt door het lichaam aangemaakt onder invloed van de zon op de huid. Afhankelijk van je voedingspatroon, het seizoen en de hoeveelheid zon en je verwachte bevallingsdatum voeding, kan het zijn dat je te weinig vitamine D hebt aangemaakt. Daarom wordt aanbevolen dat alle zwangere vrouwen een vitamine D-supplement innemen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van vitamine D-ampul die je arts of gynaecoloog voorschrijft in de 7de maand van je zwangerschap.

Uit studies blijkt echter dat een tekort aan vitamine D in het begin van de zwangerschap samenhangt met een verhoogd risico op zwangerschapsgerelateerde aandoeningen zoals zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie en bacteriële vaginose.

Daarom is het de moeite waard om vanaf het begin en gedurende de hele zwangerschap te zorgen voor een goede vitamine D-status door dagelijks een supplement in te nemen. Vraag advies aan je arts, gynaecoloog of apotheker over de geschikte voedingssupplementen.

quoteEen tekort aan vitamine D in het begin van de zwangerschap wordt geassocieerd met een verhoogd risico op zwangerschapsgerelateerde aandoeningen.

MEER WETEN

•  Bodnar L. et al. Low maternal 25-hydroxyvitamin D concentration increases the risk of severe and mild preeclampsia. Annals of Epidemiology 26 (2016) 853-857.

•  Zhang C et al. Maternal Plasma 25-OH D Concentrations and the Risk for Gestational Diabetes Mellitus. PLoS ONE 3(11): e3753, nov 2008.

•  Bodnar et al. – Maternal Vitamin D Deficiency is associated with Bacterial Vaginosis in The first Trimester of Pregnancy. J. Nutr.139:1157-1161, 2009. 

•  HGR – Hoge Gezondheidsraad: Voedingsaanbevelingen voor België – 2016 (HGR advies 9285) (September 2016)

•  High prevalence of vitamin D deficiency in pregnant women: a national cross-sectional survey. Stefanie Vandevijvere S et al. PLoS One. 2012;7(8):e43868. Studie uitgevoerd bij 1311 zwangere vrouwen. Vitamine D-insufficiëntie bij een drempelwaarde voor de serumconcentratie van 25-hydroxyvitamine D [25-(OH)D] van 30 ng/ml. 

Printen

Delen