Mijn zwangerschap
Slapen als je zwanger bent
Rugpijn, snurken, krampen, nachtmerries, moeite om de juiste houding te vinden… De slaap van de zwangere vrouw is geen lange rustige rivier, maar kent heel wat meanders.
Alles ging nochtans zo goed. Zwangere vrouwen zijn in het begin van hun zwangerschap vaak hypersomniacs, door het stijgende progesterongehalte dat werkt als een krachtig natuurlijk slaapmiddel. Maar je lieve nachtrust wordt al snel verstoord door een aantal zwangerschapskwaaltjes, zoals ochtendmisselijkheid, veel moeten plassen door de druk van de baarmoeder op de blaas of overgevoelige borsten.
In het 2e trimester kan je last hebben van nachtmerries en dromen, soms heel levensecht. Je baarmoeder, die stilaan ook in de hoogte uitzet, drukt bovendien nu op je darmen en maag, waardoor je maagklachten kan krijgen (branderigheid, reflux).
De laatste 3 maanden ga je pas echt slecht slapen. Er wordt wel eens gezegd dat je je dan voorbereidt op een aangepast slaapritme voor een lange tijd…
In het derde trimester wordt het ingewikkeld
In de laatste 3 maanden komen de echte slechte nachten. Volgens sommigen moeten die je voorbereiden op een aangepast slaapritme voor een lange tijd…
Op het menu: rugpijn, spier- en gewrichtspijn (je gewrichten bereiden zich voor op de bevalling en worden weker), krampen en het “rusteloze benen”-syndroom. Ten slotte maakt je nu ruim vooruitstekende buik het moeilijk om de juiste houding te vinden… Probeer om op je linkerzij te slapen, zo vermijd je dat de aderholte wordt samengedrukt en wordt de bloedcirculatie van de placenta en die van jezelf bevorderd.
Een goede tip: slaap met een zwangerschapskussen (ook wel borstvoedingskussen genoemd), het wordt beslist je nieuwe beste vriend!
Nog meer tips: blijf overdag voldoende bewegen, eet gezond en eet ’s avonds geen zware maaltijden. En probeer gerust eens sofrologie of andere ontspanningstechnieken… Welterusten!