Naar een borstvoeding zonder kloven

Hoewel je bij de borst geven meestal een aangenaam en intiem moment deelt met je baby, kan je toch ook moeilijkheden ondervinden. Wat dikwijls maar gelukkig niet sowieso voorkomt, zijn kloven. Lees vooral verder hoe je deze pijnlijke kwaaltjes kan voorkomen en behandelen indien nodig.

Niet alleen is moedermelk de beste voeding voor je baby, borstvoeding staat ook synoniem voor momenten van tederheid en intimiteit tussen moeder en kind. Maar achter het idyllische beeld gaan er ook moeilijkere momenten schuil: pijnlijke melkstroom, zwelling van de borsten, kloven…. Je kan tepelkloven het best vergelijken met gebarsten lippen in de kou.  Klinkt bekend? Hier zijn wat tips over hoe je ze best aanpakt.

quotePreventie is de beste strategie.

Tepelkloven, preventie en behandeling 

Niks nieuws aan de horizon hier: de beste strategie is preventie. Want we kennen de oorzaken van deze pijnlijke letsels goed. Zo kan het zijn dat je baby niet helemaal goed ligt aan de borst, waardoor hij aan je tepel trekt en deze afknelt of tegen het gehemelte wrijft. Aangezien een voeding een uur kan duren en verschillende keren per dag herhaald wordt, is een verwonding snel gebeurd! Gebruik ook geen reinigingsproducten: je borst ontsmet en verzorgt zichzelf dankzij je klieren die een antiseptische stof afscheiden.

Krijg je toch tepelkloven, dan moet je snel handelen: reinig je tepels eenmaal per dag zorgvuldig met zeep en spoel ze na elke voeding af met water, hydrateer met een vette zalf speciaal voor borstvoeding en gebruik siliconen tepelhoedjes om de pijn tijdens de voedingen te verzachten. Na de voeding kan je ook wat colostrum of melk op de tepel smeren: het is een doeltreffend en natuurlijk product, dat vertrouwd ruikt voor je baby en lekker smaakt. Colostrum zit vol met antilichamen die superinfecties voorkomen en groeifactoren die de huid regenereren. Als de kloofjes na een week nog niet verdwenen zijn, of als je borst rood en pijnlijk aanvoelt en zelfs ettert, raadpleeg dan je arts of vroedvrouw.

Printen

Delen