Goed eten tijdens
mijn zwangerschap

Misselijkheid in het begin van de zwangerschap

Tussen de 1ste en 4de maand zwangerschap wordt misselijkheid gewoon deel van je dagelijks leven. Tijd voor een fysiologische uitleg en handige tips om je erdoor te helpen.

Wie zwanger is, ontdekt ze snel: een hoop kleine kwaaltjes en ongemakken, waaronder de beroemde (ochtend-)misselijkheid. Die treedt helemaal in het begin van de zwangerschap op en meestal tot de 4de maand aanhoudt. Soms is de misselijkheid zo sterk en aanhoudend dat het je dagelijks leven kan verstoren. In extreme vorm kan ze zelfs leiden tot gewichtsverlies, uitdroging en ketose (ophoping van ketonlichamen in het lichaam): symptomen van hyperemesis gravidarium waarvoor je wel naar de dokter moet. Maar meestal moet je gewoon wachten tot het voorbij is. Wij geven je tips mee om het ongemak te beperken.

Vanwaar komen die braakneigingen ?

Men zegt wel eens dat vrouwen die zwanger zijn van een meisje meer last hebben van misselijkheid dan vrouwen die zwanger zijn van een jongen. Wie een tweeling (of meer) verwacht en wie al eerder zwanger was en last had van misselijkheid zou er vatbaarder voor zijn. Maar de misselijkheid kan ook door andere mechanismen veroorzaakt worden. Verschillende hypothesen worden naar voor geschoven. Zo zou het HCG hormoon (choriongonadotrofinehormoon) dat het begin van de zwangerschap aangeeft en in de eerste weken zeer sterk toeneemt, in combinatie met oestrogeen het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor misselijkheid en braken activeren. De toevloed van oestrogeen verhoogt ook je gevoeligheid voor geuren en kan een plotselinge afkeer van voor bepaalde geuren of voedingsmiddelen verklaren. Stress en vermoeidheid kunnen dit versterken. Een eerder Darwinistische hypothese roept dan weer een primaire reflex op van de zwangere vrouw om zich te beschermen tegen mogelijke intoxicaties die schadelijk zouden kunnen zijn voor haar en haar baby.

Vanwaar komen die braakneigingen ?

Eerst en vooral kan je je maaltijden opsplitsen in meerdere eetmomenten, bijvoorbeeld drie lichte maaltijden en één of twee tussendoortjes, om lange periodes (de zogenaamde interprandiale vasten) tussen twee maaltijden te vermijden. 

Een ‘specialleke’ voor ‘s morgens: sta niet op met een lege maag en gun jezelf een snelle knabbel voordat je opstaat en een echt ontbijt eet.

Eet waar je zin in hebt, geef voorkeur aan zetmeelrijk voedsel (pasta, rijst, brood, volle granen) en soepen. Vermijd ook gekruid, vet of gefrituurd voedsel en sauzen.

Gember kan heel doeltreffend zijn tegen misselijkheid en zonder enig gevaar voor je baby: in een capsule, vers geplet of geraspt in de gerechten of in thee.

Ten slotte kunnen acupunctuur en acupressuur waardevolle hulpmiddelen zijn: er is een acupressuurpunt dat zich drie vingerbreedten onder de polsboog bevindt. Je kan het eenvoudig stimuleren door er met je vinger op te drukken zodra je misselijkheid voelt.

Vraag ook steeds je arts om advies.

quote Eerste tip: spreid je eetmomenten op in drie lichte maaltijden en een of twee tussendoortjes, om lange periodes (de zogenaamde interprandiale vasten) tussen twee maaltijden te vermijden.

MEER WETEN

  • HGR – Hoge Gezondheidsraad: Voedingsaanbevelingen voor België (HGR advies 9285) (September 2016)

Printen

Delen