Maand 5: je baby kan je horen

Pop, rock, jazz of Mozart…maar vooral mama’s stem! Ergens rond de 5e of 6e maand van de zwangerschap begint je baby te horen. Hoe dat gaat, geven we je hieronder mee samen met een hoop tips en aanbevelingen.

De vijf zintuigen van je baby ontwikkelen zich in de loop van de negen maanden zwangerschap: eerst de tastzin, dan de reuk, de smaak, het gehoor en ten slotte het gezichtsvermogen bij de geboorte. Hoewel het gehoor zich pas tussen de 24e en 26e week van de zwangerschap (26 tot 28 weken SA) begint te ontwikkelen, is het in de baarmoeder al het scherpste zintuig van uw baby.

Het hoorvermogen is het resultaat van een langzaam proces: de plaats van de oren wordt zichtbaar op het einde van de 2e maand, het verschijnen van de auditieve zintuigcellen bedekt met haarcellen rond de 11e week en de geleidelijke opbouw van het auditieve circuit vindt plaats rond de 4e maand…

Je baby begint in de buik al geluiden waar te nemen vanaf de 6e maand.

Gefluister en geluidsgeheugen

In de baarmoeder hoort de foetus vooral zijn moeder: het geluid van je hart, je ademhaling, je spijsverteringsorganen. Maar maak je geen zorgen: in dit stadium neemt je baby vooral lage frequenties en lage tonen waar. Hoge tonen worden gedempt door je buikwand! Het geluidsniveau dat je baby hoort zou 30 decibel zijn, het equivalent van fluisteren. De stem van mama en papa is belangrijk voor je baby (en zal hem geruststellen wanneer hij ter wereld komt), maar men gaat ervan uit dat hij ook ritmes en melodieën onthoudt: het is dus van essentieel belang tegen hem te praten, hem verhaaltjes te vertellen en hem – zij het gedempt- naar muziek te laten luisteren. Luide muziek tegen je buik draaien of naar een concert gaan is geen goed idee, want dat kan je baby onherstelbare schade toebrengen.

Printen

Delen