Maand 3: echo van het eerste trimester

Pop, rock, jazz of Mozart…maar vooral mama’s stem! Ergens rond de 5e of 6e maand van de zwangerschap begint je baby te horen. Hoe dat gaat, geven we je hieronder mee samen met een hoop tips en aanbevelingen.

In België wordt de zwangerschap medisch zeer nauwlettend in de gaten gehouden. In het geval van een “normale” zwangerschap omvatten de aanbevolen onderzoeken drie echografieën, die worden terugbetaald door je ziekenfonds (de zogenaamde “risicozwangerschappen” worden regelmatiger gecontroleerd). De eerste echografie moet in het eerste trimester worden uitgevoerd en helpt om het risico op chromosoomafwijkingen te beoordelen. De “morfologische” echografie is gepland voor het tweede trimester. Een laatste echografie, “foetaal welzijn” genoemd, vindt plaats in de 7e of 8e maand van uw zwangerschap. Het laat ook toe om de ligging van de baby te controleren.

quote De craniocaudale lengte maakt het mogelijk de zwangerschap te dateren en bij benadering je bevallingsdatum te voorspellen.

De eerste echo: zeker zijn dat alles goed gaat

De eerste echografie wordt uitgevoerd met een uitwendige buiksonde en soms met een endo-vaginale sonde (inwendig) om er zeker van te zijn dat er geen afwijkingen zijn die al ontdekt zouden kunnen worden. Bij jou worden je eierstokken en je baarmoeder nagekeken op eventuele misvormingen of vleesbomen die het goede verloop van je zwangerschap zouden kunnen belemmeren. Bij je baby worden het hoofd, de borstkas, de wervelkolom, de ledematen en de buik bekeken en wordt de hartslag gecontroleerd. Het doel is na te gaan of de ontwikkeling in dit stadium goed verloopt en of er geen afwijkingen of misvormingen zijn. Tijdens deze echografie meet de arts een belangrijke parameter, namelijk de dikte van de nek. Je zal wel al gehoord hebben van de ‘nekplooimeting’. Deze meting, gecombineerd met een bloedtest, maakt deel uit van de uitgebreide screening van het eerste trimester. Het kan een verhoogd risico op bepaalde chromosoomafwijkingen opsporen. Zo nodig kunnen verdere tests worden aangeboden om deze afwijkingen op te sporen. Een andere belangrijke meting is decraniocaudale of de meting van de schedelbasislengte (de afstand tussen de bovenkant van het hoofd en de onderkant van de billen van uw baby). Dat stelt je arts in staat om je zwangerschap te dateren en bijgevolg de datum van je bevalling bij benadering te voorspellen.

Printen

Delen