Maand 2: tijd voor je eerste onderzoeken

Het is officieel: je bent zwanger! Na de eerste emoties begint de medische opvolging van je zwangerschap, met een hele reeks analyses tijdens de 2de maand.

Je weet nog maar net dat je zwanger bent en je zit meteen volop in de medische opvolging van je zwangerschap. Om alles voor jou en je baby zo goed mogelijk te laten verlopen, zal je arts of gynaecoloog namelijk een hele reeks onderzoeken voorschrijven gedurende de 9 maanden die volgen. Wij zoomen hier even in op het eerste onderzoek.

Verplichte onderzoeken in de 2de maand

Nog vóór het einde van het eerste trimester zal uw arts of verloskundige een volledig en verplicht biologisch onderzoek voorschrijven. Dat omvat :

  • Een uitgebreid bloedonderzoek om je bloedgroep en rhesus volledig te bepalen. Dat is belangrijke info, mocht er bijvoorbeeld tijdens de bevalling een bloedtransfusie nodig zijn, maar ook om een eventuele rhesus-incompatibiliteit tussen jou en je baby op te sporen. Dit kan optreden als de moeder rhesusnegatief en de vader rhesuspositief is of als je in het verleden een transfusie hebt gekregen. Als jij en je baby rhesus-incompatibel zijn, wordt je hier specifiek voor behandeld. Zo zie je maar: ook de rhesus van je baby kan via een bloedtest achterhaald worden.
  • Een bloedbeeld moet eventuele tekorten aan essentiële stoffen opsporen en het aantal rode bloedcellen zal eventuele bloedarmoede door bijvoorbeeld ijzertekort signaleren. Ook hiervoor wordt een bloedafname voorgeschreven in de 2de maand zwangerschap
  • Het bepalen of je immuun bent tegen bepaalde ziektes (rodehond, syfilis, toxoplasmose) en een screening – niet verplicht – op HIV en hepatitis C.
  • Urinetesten: glycosurie en albuminurie (om de aanwezigheid van suiker en eiwit in je urine op te sporen).
  • Een uitstrijkje (als het vorige uitstrijkje meer dan twee jaar oud is) om eventuele baarmoederhalsletsels op te sporen.

Printen

Delen