Kan ik bevallen waar en hoe ik wil?

Bevallen kan je op verschillende plaatsen en manieren. Wij zetten alles even op een rijtje. 

Als er geen medische factoren zijn die bepaalde méthodes vereisen, kan je rustig nadenken over de verschillende mogelijkheden die er zijn. In alle vertrouwen bevallen doe je pas als je keuze bewust en doordacht is gemaakt. Neem daarom de tijd om je vooraf voldoende te informeren en alles goed te overdenken. 

Duizend en één manieren om te bevallen (of toch bijna)

Waar wil je bevallen? 

In het ziekenhuis, een kraamkliniek of thuis (minder populair in België)? Die keuze maak je op grond van verschillende criteria : voor een ziekenhuis of materniteit kijk je naar haar reputatie, nabijheid, borstvoedingsbeleid, voorziene tijd tot thuiskomst, tarieven en voorwaarden, de eventuele wachtlijst, enz. Bij een meerlingzwangerschap of een risico op complicaties is een materniteit van het type II of III (met neonatologie of neonatale reanimatiediensten) vereist.

Hoe sterk wil je medicaliseren?

Wil je zo natuurlijk mogelijk bevallen of geef je de voorkeur aan technologie en veiligheid? Dat is voor elk koppel anders. 79% van de bevallingen in België zijn gewone, “vaginale” bevallingen. Bepaalde obstetrische complicaties (meerlingzwangerschappen, te grote baby’s of baby’s in stuitligging, placenta previa, littekens in de baarmoeder, cysten in de eierstokken of myomen in de baarmoeder, …) kunnen in sommige gevallen een vooraf geprogrammeerde keizersnede vereisen. Maar ook als jij of je baby plots niet goed wordt, kan beslist worden over te gaan tot een spoedkeizersnede.

Met of zonder epidurale?

Epidurale anesthesie is een plaatselijke verdoving die wordt uitgevoerd door een anesthesist-intensivist en dient vooral om de pijn van de bevalling te verlichten of weg te nemen. Dit kan alleen bij natuurlijke “vaginale” bevallingen als er geen contra-indicatie is voor de plaatsing van de ruggenprik. Je bent in principe vrij om te kiezen hoe je wenst te bevallen en of je een epidurale verdoving wenst of niet. Volgens officiële cijfers kiest in Wallonië 80,4% van de vrouwen voor een ruggenprik. 75,4% van hen maakt deze keuze in het Brussels Gewest en 69,3% in Vlaanderen.

In welke houding wil je bevallen?

In België bevallen de meeste vrouwen op de rug, maar er zijn ook andere houdingen. De zijligging verlicht rugpijn en zorgt voor een betere zuurstoftoevoer van de baby. Hurken of zitten stelt het bekken in staat zich te openen en te profiteren van de zwaartekracht, maar kan vermoeiend zijn, evenals knielen of kruipen. Staan maakt het makkelijker voor de baby om in te dalen en kan de bevallingstijd verkorten.

Hoe goed je ook voorbereid bent, een bevalling verloopt niet altijd zoals gepland. En er is geen geboorte die “nobeler” is dan een andere: het belangrijkste is dat je baby gezond geboren wordt en dat alles voor jou zo goed mogelijk verloopt.

Printen

Delen