Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook tijdens de borstvoeding, is je behoefte aan jodium groter. Jodiumrijke voeding en aangepaste voedingssupplementen zijn daarom essentieel voor jouw gezondheid en die van je baby.
Jodium is een natuurlijk chemisch element, dat betrekkelijk schaars is in de natuur, maar essentieel voor de werking van het menselijk lichaam. Dit spoorelement is betrokken bij de synthese van schildklierhormonen, die op hun beurt een belangrijke rol spelen bij de celgroei en -differentiatie, bij het basaal metabolisme van eiwitten, vetten en koolhydraten, bij de werking van talrijke weefsels en organen en in het bijzonder bij de goede ontwikkeling van de hersenen van je kindje voor én na de geboorte.
Bij de mens zit jodium in kleine hoeveelheden geconcentreerd in de schildklier en wordt aangevoerd via voeding zoals zeevis, schelpdieren, eieren, zuivelproducten en granen. Een ernstig jodiumtekort gaat gepaard met onomkeerbare mentale stoornissen en kan in westerse landen, die minder risico lopen, worden gekenmerkt door gewichtstoename, vruchtbaarheidsstoornissen en het ontstaan van een struma.
Een te hoge jodiuminname (meer dan 600 µg per dag) is ook schadelijk, met ongewenste effecten op de hart- en nierfunctie. We hebben gemiddeld 70 tot 200 µg jodium / dag nodig, afhankelijk van onze leeftijd, ons geslacht en onze fysiologische toestand. Bepaalde perioden, zoals zwangerschap en borstvoeding, zijn gevoelige fasen waarin onze behoefte aan jodium groter wordt.
Blijf jodiumsupplementen nemen tijdens de borstvoeding
Net als tijdens de zwangerschap neemt ook tijdens de borstvoeding de behoefte aan jodium toe.
De HGR heeft de volgende voedingsaanbevelingen voor de jodiumconsumptie geformuleerd: “Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wordt een inname van 200 μg aanbevolen.”
Bij de moeder kan een jodiumtekort leiden tot schildklierafwijkingen en dus een verstoorde productie van schildklierhormonen. En die spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen. Een ernstig jodiumtekort kan namelijk de groei van kinderen vertragen en schadelijke gevolgen hebben voor de mentale ontwikkeling, hetgeen leidt tot lagere intelligentiequotiënten.
Wanneer je borstvoeding geeft, is je moedermelk de enige bron van jodium voor je baby. Daarom is het belangrijk dat jij voldoende jodium binnenkrijgt. Het staat zelfs in het Kinderrechtenverdrag van 1989: “Elk kind heeft recht op voldoende jodium voor een normale ontwikkeling. Elke moeder heeft recht op een adequate jodiuminname om de normale mentale ontwikkeling van haar ongeboren kind te waarborgen.”
Ook voor de moeder is een goede jodiumbalans belangrijk: een matig jodiumtekort tijdens de zwangerschap en de borstvoeding speelt vermoedelijk een rol bij de ontwikkeling van schildklierfunctiestoornissen (hypothyreoïdie) die vaak voorkomen in de periode na de bevalling.
Blijf daarom ook na de bevalling voldoende jodium innemen, door te kiezen voor een voeding die van nature rijk is aan jodium en, indien nodig, de juiste voedingssupplementen in te nemen. Vraag advies aan je arts of gynaecoloog.
Net als tijdens de zwangerschap heb je ook tijdens de borstvoeding een verhoogde
Net als tijdens de zwangerschap heb je ook tijdens de borstvoeding een verhoogde behoefte aan jodium.
MEER WETEN
• HGR, Hoge Gezondheidsraad; Voedingsadviezen voor België. HGR advies 9285; september 2016.
• WHO. Jodiumsuppletie tijdens de zwangerschap. Bijgewerkt: 05/04/2019
• Iodine deficiency among Belgian pregnant women not fully corrected by iodine-containing multivitamins: a national cross-sectional survey. Stefanie Vandevijvere S et al. Br J Nutr. 2013; 109(12): 2276-2284. Etude menée sur 1311 femmes enceintes. Taux de carence en iode pour un seuil d’iodurie retenu de 150 μg/l.
• Teratology public affairs committee position paper: iodine deficiency in pregnancy. Sarah G. Obican et al. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2012; 94(9): 677-682.
• The effects of iodine deficiency in pregnancy and infancy. Michael B. Zimmermann. Paediatr Perinat Epidemiol. 2012; 26 Suppl 1: 108-117.