Je huid: hou striemen weg

We zien ze niet graag opduiken: zwangerschapsstriemen. Waarom verschijnen ze en vooral: hoe bestrijd je deze vervelende strepen? 

Striemen, die (kleine) roze tot paarse strepen die na verloop van tijd wit worden, zijn een van de ongewenste verschijnselen waar je mee te maken kan krijgen tijdens je zwangerschap. Ze verschijnen meestal vanaf de 5e maand op de buik, heupen, borsten en/of dijen en zijn het gevolg van een snelle en brutale uitrekking van de huid. Eigenlijk wijzen ze op de beschadiging van de lederhuid. De lederhuid, die rijk is aan collageenvezels, is de middelste van de drie huidlagen (opperhuid, lederhuid en hypodermis). Deze elastische zone wordt op de proef gesteld tijdens de zwangerschap en wordt verzwakt door de werking van cortisol, een hormoon dat je overvloedig aanmaakt als je zwanger bent. Bepaalde factoren zoals bestaand overgewicht, overmatige gewichtstoename (meer dan 15 kg) en tweelingzwangerschappen kunnen striemen ook bevorderen. Een jonge, lichte huid loopt ook meer risico.

quote Zwangerschapsstriemen kan je beter voorkomen dan genezen. Van in het begin van je zwangerschap is wekelijks scrubben een antistriemencrème of -olie aanbrengen de boodschap de boodschap. 

Scrubs en speciale crèmes

Zwangerschapsstriemen kan je beter voorkomen dan genezen. Want ze verdwijnen niet altijd na de zwangerschap… Daarom kan je beter van in het begin van je zwangerschap wekelijks scrubben en een antistriemencrème of -olie (zoete amandel, argan…) aanbrengen: dat bevordert de microcirculatie en helpt je huid om zachtjes uit te rekken. Vermijd zeker ook blootstelling aan de zon. Maar als je volgende echografie eraan komt, kan je die dag – en zelfs de dag ervoor al – beter een keertje niet smeren. De antistriemcrèmes blokkeren namelijk de beeldvorming en verhinderen zo dat je arts en jij de baby tijdens het onderzoek goed kunnen zien. 

Steken striemen toch de kop op? Behandel ze dan onmiddellijk, als ze nog rood en gezwollen zijn. Masseer je huid ‘s morgens en ‘s avonds in met een antistriemencrème en ga daar ook na de bevalling mee door. Zijn je striemen erg hinderlijk, dan kun je na het beëindigen van de borstvoeding meer medische oplossingen overwegen, zoals vitamine A-crèmes of lasers. Praat er zeker over met je arts.

Printen

Delen