Vragen en antwoorden
over onze producten

Vind hier het antwoord op al je vragen.

"
Ik heb een nieuwe doos Natalben® gekocht. Waarom zijn de capsules zwart terwijl ze vroeger bruin waren?

Om de beste kwaliteit en veiligheid van onze Natalben® samenstellingen te garanderen, hebben wij samenstellingen zonder nanopartikels ontwikkeld, meer bepaald zonder rood ijzeroxide, dat de capsules hun bruine kleur gaf.

Waar worden de Natalben® producten gemaakt?

Alle producten van het Natalben®-gamma worden vervaardigd en verpakt in de Europese Unie,  meer bepaald in Spanje en Italië.

Wat is de oorsprong van de gelatine in de capsule?

De gelatine die voor het omhulsel van de capsules wordt gebruikt, is van runderen afkomstig.

Hoe moet ik mijn Natalben® bewaren?

Om hun kwaliteit te vrijwaren, moeten de producten uit het Natalben®-gamma bewaard worden bij kamertemperatuur (tussen 15 en 25°C), op een koele, droge plaats en buiten het bereik van licht. Laat uw Natalben® dus zeker niet in de zon liggen (bijvoorbeeld op het aanrecht of in de auto).

Op welk tijdstip van de dag moet ik mijn Natalben® innemen? Moet ik nuchter zijn?

Je hoeft Natalben® niet in te nemen op een nuchtere maag. Wij raden je zelfs aan het tijdens de maaltijd in te nemen om de assimilatie en de spijsvertering, die tijdens de zwangerschap verstoord kan zijn, te vergemakkelijken.

Tot wanneer moet ik Natalben® SUPRA nemen?

Het is raadzaam om Natalben® SUPRA gedurende de hele zwangerschap te nemen. Als je daarna kiest om borstvoeding te geven, kan je overschakelen op Natalben® MAMA die speciaal is samengesteld om te voldoen aan je behoeften en die van je baby tijdens de borstvoeding.

Ik neem ook medicijnen: mag ik daarnaast Natalben® voedingssupplementen nemen?

Er zijn geen bijzondere complicaties als je een capsule vergeet in te nemen. Begin de volgende dag gewoon opnieuw met je gebruikelijke dosering Natalben®. Om te voorkomen dat je  Natalben® vergeet in te nemen, kan je bijvoorbeeld een dagelijkse herinnering instellen op je telefoon, of het doosje goed zichtbaar in je keuken plaatsen zodat je het voor de maaltijd kan zien. 

Wel moet je het optreden van braken na inname van een capsule best systematisch aan je arts melden, zodat die een verklaring van nutrivigilantie kan indienen. Dat maakt voor ons een zo streng mogelijke controle op het gebruik van onze producten mogelijk. Hij of zij zal dan samen met jou beslissen of de supplementatie al dan niet moet worden stopgezet.

Moet ik mijn voeding aanpassen als ik Natalben® neem?

De producten van het Natalben®-gamma zijn voedingssupplementen die moeten worden ingenomen in het kader van een gezonde levensstijl. Zij mogen niet worden gebruikt ter vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Moet ik het Natalben® ORO poeder oplossen in water?

Neen. Natalben® ORO is een orodispergeerbaar poeder dat snel oplost in de mond met het speeksel. Dus giet de inhoud van het zakje direct in je mond, zonder water. Het zakje is zeer praktisch en kan je overal mee naar toe nemen.

Mag ik Natalben® SUPRA blijven nemen na mijn bevalling?

De samenstelling van Natalben® SUPRA is specifiek afgestemd op de periode van de zwangerschap en komt niet overeen met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voedingsstoffen (ADH) in andere situaties, zoals de preconceptie en/of de periode na de bevalling, het postpartum genoemd. Als je ervoor kiest borstvoeding te geven, is Natalben® MAMA speciaal samengesteld om te voldoen aan je behoeften en die van je baby tijdens de borstvoeding.

Jullie producten vermelden Quatrefolic®. Wat is dat?

Quatrefolic® (5-methyltetrahydrofolaat) is een direct actieve vorm van foliumzuur (ook wel vitamine B9 of folaten genoemd).

In feite is 30 tot 40% van de bevolking drager van een mutatie van het MTHFR-enzym,  (Methylenetetrahydrofolate Reductase), dat de vorming van biologisch actief foliumzuur mogelijk maakt. De mutatie van dit enzym leidt tot een afname van haar activiteit en daardoor tot een mogelijke afname van de vorming van actief foliumzuur. 

Foliumzuur speelt een zeer belangrijke rol tijdens de zwangerschap en de borstvoeding. Daarom heeft het EFFIK laboratorium in haar producten foliumzuur in een nieuwe vorm opgenomen: Quatrefolic®. Dat moet niet eerst door het MTHFR-enzym worden gemetaboliseerd, waardoor meer vrouwen kunnen genieten van een adequate suppletie van foliumzuur.

Ik heb vandaag 1 capsule Natalben® teveel ingenomen. Is dat erg?

Dat is niet erg en stelt je zwangerschap ook niet bloot aan mogelijke complicaties. Wij raden steeds aan je arts hiervan op de hoogte te stellen zodat die een verklaring van nutrivigilantie kan opstellen. Dat stelt ons in staat om een zo streng mogelijke controle op het gebruik van onze producten mogelijk te maken. 

Neem vanaf de volgende dag gewoon opnieuw de aanbevolen dosis Natalben® in (1 capsule/dag voor Pre-Natalben® en Natalben® SUPRA, 1 zakje/dag voor Natalben® ORO en 2 capsules/dag voor Natalben® MAMA, tot het einde van je zwangerschap of tot het einde van de borstvoeding).

Zit er titaniumdioxide in Natalben® producten?

Nee, er zit geen titaniumdioxide in Pre-Natalben®, Natalben® SUPRA, Natalben® ORO of Natalben® MAMA.

Vanaf wanneer moet ik Natalben® SUPRA nemen?

Vanaf dat je weet dat je zwanger bent. Foliumzuur wordt echter al aanbevolen ten minste 1 maand voor de conceptie om bepaalde geboorteafwijkingen te voorkomen. Praat erover met je arts, gynaecoloog of apotheker.

Hoe neem ik de Natalben® capsules in? Mag ik de capsules openen?

De Natalben® PLUS en MAMA capsules moeten intact worden doorgeslikt met een glas water. Je mag de capsules niet openen. De smaak zou hoe dan ook zeer onaangenaam zijn, vooral vanwege de visolie die de omega 3 bevat.

Mag ik Natalben® MAMA innemen na mijn bevalling als ik geen borstvoeding geef?

De samenstelling van Natalben® MAMA is specifiek afgestemd op de borstvoeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) essentiële voedingsstoffen ligt hoger voor vrouwen die borstvoeding geven dan voor een andere volwassen persoon. Natalben® MAMA komt dus niet overeen met de aanbevolen voedingsinname voor de periode na de bevalling als je geen borstvoeding geeft.

Hoe lang moet ik Natalben® MAMA nemen?

Het is raadzaam om Natalben®MAMA in te nemen vanaf de bevalling tot het einde van de borstvoeding