Voor mijn zwangerschap

Voor
mijn zwangerschap

Foliumzuur: waardevol voor de gezondheid vóór, tijdens en na de zwangerschap

Wie vandaag graag zwanger wil worden, zal van haar gynaecoloog of huisarts zeker foliumzuur (vitamine B9) moeten nemen. We denken intussen bijna spontaan aan deze voedingsstof als het over de kinderwens gaat – ook al zal je gynaecoloog, afhankelijk van je precieze gezondheidstoestand, ook nog een of meerdere andere supplementen voorschrijven. De Hoge Gezondheidsraad doet een zeer duidelijke aanbeveling voor foliumzuur: “tijdens de zwangerschap kan de behoefte oplopen tot 400 µg/dag.” Dergelijke hoeveelheden haal je enkel door supplementen te nemen, want zoveel foliumzuur kan je niet zomaar uit je dagelijkse voeding halen.

Idealiter begin je al enkele maanden vóór de conceptie met foliumzuur. Waarom? Concreet speelt foliumzuur in combinatie met vitamine B12 een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de rode bloedcellen van de baby en het is essentieel voor stofwisselingsprocessen, eiwitassimilatie en groei.

Foliumzuur vermindert het risico op aangeboren afwijkingen (neurale buisdefecten of spina bifida), groeiachterstand en vroeggeboortev en is betrokken bij de goede ontwikkeling van het embryo en de vorming van het zenuwstelsel. Na de bevalling vraag je best aan je gynaecoloog of huisarts wanneer je met de inname van foliumzuur mag stoppen.

Printen

Delen