Goed eten tijdens
mijn zwangerschap

Constipatie en zure reflux: oplossingen en goede gewoonten

Zure reflux, brandend maagzuur en constipatie zijn veel voorkomende klachten bij zwangere vrouwen. Ze nemen de plaats in van de misselijkheid die heel wat vrouwen kennen in de eerste weken en worden erger naarmate de zwangerschap vordert.

Zeer onaangenaam, maar niets ernstigs! De oorzaken zijn bekend en er bestaan heel wat trucjes en middeltjes om ze te verhelpen. Deze spijsverteringsstoornissen kennen een hormonale, , die zowel hormonaal, mechanisch als gedragsmatig zijn. De eerste “boosdoener” is progesteron, een hormoon dat tijdens de zwangerschap overvloedig wordt afgescheiden. Het veroorzaakt een spierontspanning van het spijsverteringsstelsel. Als gevolg daarvan verloopt de spijsvertering trager, is de klep die de verbinding tussen slokdarm en maag verzorgt minder veerkrachtig en worden de bewegingen van de darm vertraagd. De tweede boosdoener is je baarmoeder, die groeit en op je maag drukt en je transit belemmert. Dan zijn er nog slechte houdingen die zure reflux in de hand kunnen werken, minder lichaamsbeweging die de spijsvertering en de darmtransit niet bevordert, of een ongeschikt dieet. Toch is het mogelijk te strijden tegen deze ongemakken die uw dagelijks leven kunnen verstoren.

Zuuroprispingen: tips en trucjes

Net als bij misselijkheid is het raadzaam uw voedsel te verdelen om het optreden van zure reflux, gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), brandend maagzuur en andere pyrosis (brandend gevoel van de maag naar de keel, soms gepaard gaand met onaangenaam oprispingen) te beperken. Eet langzaam, kauw goed, vermijd vet, gekruid, zoet of gefermenteerd voedsel. Vermijd bovendien te gaan liggen onmiddellijk na de maaltijd, het is raadzaam een tijdje te zitten of staan om zure reflux te vermijden. Aanbevolen wordt de voorkeur te geven aan alkalische (d.w.z. basische) voedingsmiddelen, d.w.z. hoofdzakelijk fruit en groenten. Bijzonder interessant zijn de aardappelen, die in verschillende vormen worden gegeten, met uitzondering van de frieten, die te vet zijn. Van de vruchten bevatten ananas en papaja enzymen die de spijsvertering en de maaglediging bevorderen.

MEER WETEN

  • HGR – Hoge Gezondheidsraad: Voedingsaanbevelingen voor België; HGR advies 9285; september 2016

Printen

Delen