De borst geven, hoe doe je dat eigenlijk? Borstvoeding geven is instinctief en natuurlijk. Een paar kleine trucjes, zoals kiezen voor een juiste houding voor jezelf en je baby, maken het een stuk makkelijker.
Borstvoeding is de beste voeding voor (pasgeboren) baby’s want, perfect aangepast aan hun evoluerende voedingsbehoeften. De herhaalde momenten van intimiteit versterken ook de relatie tussen moeder en kind. Na de geboorte gaat je baby trouwens meteen aan “breast crawling” doen: een soort van gekruip op zoek naar de borst. Eind jaren zeventig zijn experts de positie van de baby aan de borst en de invloed daarvan op het succesvol op gang komen en houden van borstvoeding gaan onderzoeken. En die blijkt essentieel om bepaalde complicaties te vermijden (rugpijn, kloven…), maar ook voor je comfort als moeder (lang leve het borstvoedingskussen!) en dat van je baby (zijn hoofd en rug moeten op één lijn liggen en ondersteund worden).
Er is niet één positie die beter is dan een andere, het belangrijkste is dat jij en je baby comfortabel zitten.
Wieg, rugbybal of koala?
e komt in de literatuur nogal wat raadselachtige namen tegen als het over posities voor borstvoeding gaat: Madonna, omgekeerde Madonna, rugby, … je krijgt hieronder een verhelderend overzicht.
- DE MADONNAHOUDING
Dit is de “klassieke” positie. Zorg dat je comfortabel zit, rechtop, met je rug en voeten goed ondersteund. Je baby ligt op zijn zij met zijn buik tegen de jouwe, zijn hoofd en nek rusten op je onderarm (aan de kant van de borst waar je hem aanlegt). Leg een kussen of een borstvoedingskussen onder je arm om hem comfortabel te houden.
- DE RUGBYHOUDING (OF BAKERHOUDING)
Je houdt je baby op zijn zij tegen jouw zij aan met zijn voeten naar je rug toe. Met je hand ondersteun je zijn nek en hoofdje en met je voorarm ondersteun je de rug van je baby. Met je andere hand kan je je borst ondersteunen. Deze houding is ideaal als je grotere borsten hebt of als je een keizersnede hebt gehad.
- DE DOORGESCHOVEN HOUDING
Deze positie is vergelijkbaar met de Madonnahouding, maar de rol van je armen is omgekeerd. Je gebruikt de tegenovergestelde arm om je baby te ondersteunen: je baby rust op je onderarm (aan de andere kant van de borst waar je hem aanlegt). Je hand ondersteunt zijn nek, zo kan je het hoofdje leiden. Je andere hand is vrij en kan je borst ondersteunen indien nodig. Deze positie is ideaal voor kleine baby’s (pasgeborenen of premature baby’s) en baby’s die moeite hebben met aanhappen, omdat je ze kunt helpen en begeleiden.
- DE ZIJLIGGING
Je ligt op je zij. Maak het je gemakkelijk en ondersteun je rug met een kussen. Hou je knieën geplooid – zo kantel je niet om – en leg nog een kussen tussen je benen voor extra comfort. Leg je baby op zijn zij met zijn buikje tegen de jouwe. Je kan ook zijn rug ondersteunen met een opgevouwen handdoek. Deze positie is ideaal voor nachtvoedingen, als je in bed ligt, als je een keizersnede hebt gehad of hechtingen na een knip waardoor zitten niet comfortabel is.
- BORSTVOEDING BIJ TWEELINGEN
Je kan beide baby’s tegelijk borstvoeding geven. Je plaatst ze dan in een “dubbele rugbyhouding”: elk aan één borst. Zorg ervoor dat je beide hoofdjes bij elkaar houdt. Let op: leg je baby’s niet telkens aan dezelfde borst, want dat kan tot onevenwichtigheden leiden. Als één van je baby’s beter eet of zuigt dan de andere, kan het zijn dat die ene borst meer gestimuleerd wordt dan de andere. Of een borst wordt pijnlijker dan de andere als één van de baby’s wat minder goed zuigt.
- BORSTVOEDING GEVEN IN HET OPENBAAR
Als je borstvoeding geeft in het bijzijn van andere mensen is de Madonnahouding het meest praktisch. Die laat je toe om te voorkomen dat je borsten te zien zijn. Kies aangepaste kledij die je borsten niet te veel blootstelt. Je kan ook een sjaal of borstvoedingsdoek – of ook gewoon een pamper – gebruiken om je borst te verbergen en je privacy te bewaren.
Er is niet één positie die beter is dan een andere, het belangrijkste is dat jij en je baby jullie op jullie gemak voelen. Want borstvoeding is een intiem moment van puur welzijn voor jou en je baby. Het is aan jullie twee om jullie favoriete positie te vinden: vertrouw op elkaar!